Wie is Erasmus? – geschiedenis
Lesdoelen
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen in steekwoorden vertellen wie Desiderius Erasmus was.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Erasmus.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met het concept humanisme.
Aansluitend kerndoel
- Kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.
Materialen
- Computers/ laptops/ ipads voor opzoeken informatie
- Posters voor definitieve versie van de woordweb over Erasmus en humanisme
- Papier voor maken tijdlijn
Duur van de les
50-60 minuten
Starten met het gezamenlijk opzetten van een woordweb. Wat weten de leerlingen nu van Erasmus? Als leerkracht nog geen toevoegingen doen. Om ervoor te zorgen dat het woordweb uitgebreid wordt krijgen de leerlingen per viertal 10-15 minuten de tijd om op de computer/ipad informatie over Erasmus op te zoeken. In hun groepje formuleren de leerlingen nieuwe aspecten die aan het woordweb toegevoegd kunnen worden. Gezamenlijk met alle leerlingen het bestaande woordweb uitbreiden.
Met de leerlingen bespreken dat in de tijd van Erasmus, de 15e eeuw, het Rooms-Katholicisme de dienst uitmaakte. Erasmus voelde zich hier niet helemaal in thuis. In 1517 ontstond er steeds meer strijd binnen de kerk. Maarten Luther had zoveel kritiek op de kerk dat hij uit de kerk werd gezet. Hij stichtte een nieuwe kerk; de protestantste of gereformeerde kerk. Erasmus dacht over veel zaken hetzelfde als Luther. Toch durfde Erasmus geen keuze te maken tussen de Rooms-Katholieke en de Protestantse kerk. Uiteindelijk ontving hij door deze besluiteloosheid kritiek van beide stromingen.
Uiteindelijk is Erasmus toch voornamelijk een humanist. Maar wat houdt dat in, het humanisme? Een deel van de leerlingen gaat op zoek naar informatie over het humanisme. Het andere deel van de groep gaat een tijdlijn vormen waarop het leven van Eramsus wordt besproken. Hiervoor krijgen de leerlingen in groepjes 15-20 minuten de tijd. Nadat de leerlingen hier onderzoek naar hebben gedaan, worden er per groep twee/drie leerlingen aangewezen die aan de rest van de klas verslag doen van wat zij hebben gevonden. Als leerkracht de bevindingen noteren op een tijdlijn en in een woordweb over het humanisme.
Aan het einde van de les zijn er dan drie producten ontstaan:
- Woordweb over Erasmus
- Woordweb over het humanisme
- Tijdlijn van het leven van Erasmus
Maak jouw eigen website met JouwWeb