Erasmus (park) –  geschiedenis - aardrijkskunde
Lesdoelen

  • Aan het einde van de les weten de leerlingen wie Erasmus was en wat de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven zijn.
  • Aan het einde van de les hebben de leerlingen kritisch nagedacht over de criteria waar een persoon aan moet voldoen om een park naar hem te vernoemen.

Aansluitend kerndoel

  • Kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.

Duur van de les
40 minuten

Deze les bouwt gedeeltelijk voort op een les die in groep 5/6 al is gegeven over de persoon Desiderius Erasmus. Om de kennis van de leerlingen weer te activeren starten met een inleidend filmpje om weer te geven wie Erasmus was.
- http://www.entoen.nu/erasmus/beeld-en-geluid/canonclip-erasmus-(groep-7-en-8)#beeld t/m 1.58  
(Hetzelfde filmpje vindt u onderaan deze pagina)
  

Bespreken met de leerlingen dat Erasmus in Rotterdam is geboren, daar hebben ze onder andere de beroemde Erasmusbrug gebouwd. Vervolgens heeft hij een groot deel van zijn leven in het buitenland gewoond. Toch heeft Erasmus ook in Amsterdam een park dat naar hem vernoemd is, het Erasmuspark in Amsterdam-West. Vinden jullie na het zien van dit filmpje dat Erasmus een park heeft verdiend?
- http://www.hetklokhuis.nl/algemeen/Het%20Klokhuis%20maakt%20geschiedenis/Erasmus
4.05-8.00
De discussie met de leerlingen over dit onderwerp leiden. Wanneer heeft een persoon een park verdiend?
                Vervolgens de vergelijking maken met andere parken in Amsterdam.  Rembrandtpark, Vondelpark, Oosterpark, Westerpark. Het Rembrandt- en Vondelpark zijn naar personen genoemd, net als het Erasmuspark. Maar het Ooster- en Westerpark zijn zo genoemd omdat deze parken in het oosten en westen van Amsterdam liggen. Waar gaat jullie voorkeur naar uit? In duo’s de leerlingen deze vraag laten bespreken en vervolgens de discussie kort voeren met de klas.
                Tot slot de vraag stellen aan welke criteria een persoon moet voldoen om een park naar hem/haar te vernoemen. De leerlingen krijgen in groepjes van vier-zes personen vijf minuten de tijd om deze criteria op te stellen. Als de leerlingen klaar zijn met overleggen gezamenlijk een lijst vormen met criteria.